To nasz kolejny eksperyment przyrodniczy. Postanowiliśmy zabarwić białe kwiaty. Do naszego doświadczenia potrzebowaliśmy kilka białych kwiatów, 6 słoiczków z wodą i różne barwniki (my mieliśmy: czarny tusz, niebieski atrament i czerwony barwnik spożywczy).
Po dobie stwierdziliśmy, że tulipany pięknie się zabarwiły (najlepiej na liściach), nie było widocznych zmian u chryzantem (może w poniedziałek będą?). Dlaczego kwiaty się zabarwiły? W łodydze roślin znajduje się tkanka przewodząca wodę z korzenia do części nadziemnej rośliny. Wraz z wodą roślina pobrała barwnik, co objawiło się kolorowym zabarwieniem płatków kwiatów i liści.
Oprócz
barwienia taki eksperyment posłużył nam jako dobra lekcja, iż wszystko co
spożywamy pijemy lub jemy, wpływa na nasz organizm. Jedzmy zdrowo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miły Gościu, miło nam będzie, jeśli zostawisz komentarz. Pamiętaj, aby się podpisać.